Старозагорчета отиват на Световен балетен конкурс

baletna shkola padekre


На 18 март в Пловдив се проведе едно от най-елитните балетни състезания в България, което осигурява право на участие в Световния балетен конкурс.

Състезанието се провежда в 47 страни по света, а квоти за участие в най-високия форум се печелят при постигане на над 70 точки.

Журито е международно, организаторите са от чужбина, само един негов член е българин – Никола Хаджитанев, премиер солист на Софийска национална опера.

Това разказа за НБП Кремена Костова от Стара Загора. Малки балетисти на нейната школа „ПаДеКре“ се класираха за Световния балетен конкурс с много висок резултат – 86 точки от 90 възможни.

balet33Показахме високо ниво, много сме щастливи, споделя Кремена. Имаме 5 златни медала и 3 сребърни. Вяра Манева в соло категория „Характерни танци“ стана втора в конкуренция с възпитаници на професионални училища от София, Варна, Русе. „ПаДеКре“ се състезава във възрастовата категория до 9 години, където получи 4 златни медала. Освен Вяра, с призове се окичиха Ралица Калайджиева, Ивайло Калайджиев, Пламен Колев, Маргарита Старчева, Биляна Карушкова, все в много силни категории. 5 момчета от школата – Петър Радев, Адриан, Ивайло, Пламен Колев, Владимир, са първи, с много силен танц.

Те също са във възрастовата група до 9 години.

В групите до 13 години в „Класическа категория“ – много тежка група, възпитаниците на Кремена Костова спечелиха първо място, а в „Характерен танц“ голяма група от 16 деца също се качиха най-високо на почетната стълбичка.

Нямахме конкуренция, нашият общ точков резултат е 83, докато другите школи са под 69. Постигнахме го с много труд, споделя Кремена. Децата бяха страшно амбицирани да спечелят, репетираха и в почивните дни. Освобождавахме ги от училище, за да може по цял ден да танцуват. Родителите им също много помогнаха.

Идеята за участие в Световния фестивал идва миналата година, когато малките балетисти дебютират на сцената му в Германия. Беше грандиозно, омагьосващо, описва усещането Кремена. Там бяха над 40 000 деца от цял свят, огромни балетни училища и трупи, всички на много високо професионално ниво. Най-голямото ни постижение бе в „Характерен танц“, до 9 години, като „Тореадори“ на „ПаДеКре“ се класира на престижното пето място в света. Децата усетиха колко е хубаво да си сред най-добрите, това ги накара да работят толкова усърдно.

Световният фестивал тази година ще е в Барселона, на 25 юни, децата вече се готвят активно. 40 от тях ще представят общо 8 танца. В школата на Кремена балет играят 100 възпитаници. За Испания ще пътуват по-големите, догодина, дай Боже – други! Още повече, че Световният фестивал през 2019 г. ще е в България. Ще е хубаво да увеличаваме бройката, споделя Кремена. Преди Световния форум в Испания ни предстои друг балетен фестивал – МФИ „Утринна звезда“, където ще участваме с други деца, за да се амбицират и те да постигат резултати.

НБП, Дима ТОНЕВА