Излизаме на сцената на Кралския театър във Варшава!

baletisti

Излизаме на сцената на Кралския театър във Варшава на 6 април, за да представим спектакъла „С България в сърцето“. Участието ни е по покана на Българо-културния център-Варшава. Поканата е за НУМСИ „Христина Морфова“, а ние се ангажираме да направим спектакъл, който да разказва за България и Стара Загора и да бъде представен от ученици от балетните класове на училището и част от децата на балетна школа „ПаДеКре“. В „С България в сърцето“ ще вземат участие 30 деца. Учениците от 6-ти и 7-ми клас на НУМСИ и възпитаниците на „ПаДеКре“ се готвят усилено, всички са много ентусиазирани, развълнувани и щастливи, репетициите са по 6 часа ежедневно. Сценарият на спектакъла е дело на Искра Георгиева, мултимедията е на Милен Ботев. Надявам се да представим достойно Стара Загора и НУМСИ. Събитието има за цел да популяризира българската музика, фолклор, класическите танци. Досега старозагорци не са участвали в него.

Преди дни в Пловдив се проведе Dance Cup-Bulgaria – квалификация за участие в Световния балетен конкурс, който тази година ще се проведе в Португалия, в края на юни. Малките балетисти на „ПаДеКре“ бяха отличени за най-силна формация и получиха право да представят България напълно безплатно, без фестивални такси. В Пловдив бяхме с 65 деца, и 65-те взеха квоти, абсолютно всичките ни танци спечелиха квота с много високи точки. Предстои да решим с колко деца ще участваме.

Програмата на „ПаДеКре“ е много натоварена, имаме покана и за фестивал във Венеция, също с отстъпка, през септември. А след Варшава сме на конкурс в Казанлък, където миналата година спечелихме Гран При.