Отлично представяне на балетна школа „Па де Кре” на световен конкурс в Португалия

В периода 27 юни – 1 юли 2019 г. в Португалия, Балетна школа „Па де Кре” представи страната ни на световния конкурс по танци Dance World Cup 2019 г. На световните финали всяка година се класират участници, преминали успешно регионални квалификации по държави и така всяка година в края на юни и началото на юли в Dance World Cup участват над 12 000 участници от целия свят.

Старозагорските балетисти бяха единствените българи в своите категории. Дуетът Ралица Калайджиева и Пламен Колев бяха изпратени безплатно от българските квалификации като най-добър дует в категория „Класически балет” с 96,7 от максималните 100 точки.
В Португалия те представиха танца „Шанз-Елизе” и в силна конкуренция с балетисти от 20 държави, те се класираха на престижното пето място с резултат 89,6.
Триото Грета Миткова, Александрина Гавраилова и Владимир Стефанов се състезаваха в категория „Характерни танци – дуети и трио до 9 г. ” с представителите на 16 националности. Те представиха „Руски танц” с много артистичност и освен осмото място в класирането, спечелиха симпатията и бурните аплодисменти на публиката.


Всяка година Dance World Cup се провежда в различна държава по света. В Португалия той започна с парад на всички участниците по основните улици на гр. Брага. Нашите представители бяха облечени в цветовете на националното знаме и гордо носиха българския трибагреник по време на дефилето.
Dance World Cup е най-големият и посещаван танцов конкурс в света с множество състезателни танцови стилове, журира се от световно признати специалисти в танцовото изкуство, предава се на живо онлайн и се радва на огромен интерес и посещаемост. „Па де Кре” допринесе за красотата и емоцията на конкурса – с усмивки, артистичност, старание, отговорност и изпълнения на високо ниво.
Пътуването и представянето на школата беше съчетано и с много приятни моменти. Децата имаха възможността да видят Атлантическия океан и да се докоснат до португалските традиции, архитектура и култура.
„Па де Кре” е на световни финали за трета поредна година, след като всичките 10 танца, с които участва на квалификациите, получиха квота за Португалия. Поради голямата численост на школата и финансовите параметри на пътуванията извън България, беше направено вътрешно разпределение на участията. Балерините от възрастова група до 13 г. през месец април представиха спектакъла „С България в сърцето” в Кралския театър във Варшава и грабнаха сърцата на нашите сънародници и полските ни приятели. 8-годишните представиха отлично школата в Португалия, а с останалите танцьори, „Па де Кре” ще представи страната ни на балетен конкурс във Венеция, Италия през месец септември.
Изказвам своята искрена благодарност към децата, които дадоха най-доброто от себе си и танцуваха с душа и сърце. Това е безценно. Престижните места на световните финали ми дават силите да работим и увереността, че заедно се движим по правилния път – пътя на развитието на таланта и любовта към балета. Път, който е изпълнен с много трудности, безкрайни тренировки и отдаденост, но и път, който свети от светлината на постигнатото до сега и от щастливите усмивки на моите възпитаници. Благодаря на Яна Николова,Станко Танев и Юлияна Коева за прекрасната работа и на родителите за доверието и подкрепата. Пожелавам на всички здраве, щастливо лято и успехи в начинанията!
Кремена Костова