Балетна школа „Па де Кре“- вицешампиони от Dance World Cup-2022, Испания!

vicesvetovni

Малките балерини от старозагорската балетна школа „Па де Кре“ са тазгодишните вицешампиони от Dance World Cup-2022, който се проведе в испанския град Сан Себастиан от 24 юни до 2 юли, съобщи основателката на трупата и хореограф Кремена Костова-Гайдарова. В различните конкурсни категории са участвали танцьори от 40 държави, сребърните медали старозагорчетата са завоювали с танца си „Ноти“, а децата от големите групи са попаднали в топ 6 на конкурса.

„При солистите всички се класираха на челни позиции. Жана Дякова и Тереза Донева в огромна конкуренция с няколко десетки свои връстници от целия свят получиха уъркшоп и златни билети за финалите. Тереза е втора и танцува с десетте най-добри на Гранд финала в театър „Виктория“ – една от най-красивите световни сцени, сред невероятна атмосфера и многобройна публика“, развълнувано сподели Гайдарова и припомни, че възпитаничките й участват в състезанието за шеста поредна година, след като спечелиха безапелационно квоти на националните квалификации.

Кремена Костова-Гайдарова благодари на децата и своя екип за голямото постижение, за миговете на радост и гордост, за сълзите от щастие след победата. 

Родената през 1988 година в Стара Загора Кремена Костова е възпитаничка на Националното музикално училище „Христина Морфова“, завършила е първия випуск по класически балет в класа на примабалерината Алида Бонева.

Стъпването й на професионална сцена е със соловото изпълнение в оперетата „Хубавата Елена“ с режисьор проф. Хачо Бояджиев и хореограф Алида Бонева през 2003 г., веднага след като започва работа като балерина в Държавна опера – Стара Загора. Първата й главна роля през 2006 година е в балета „Шехерезада“. Създава „Па де Кре“ през 2011 година, малко преди това става и преподавател по класически балет в НУМСИ „Христина Морфова“. Малките й възпитаници имат множество самостоятелни изяви и спектакли на голямата сцена, десетки са благотворителните прояви, в които участват.

Разликата между участието и големия успех е в екипността, в доказаната във времето истина, че поотделно сме капки, а заедно се превръщаме в море от сила, устрем, безбрежност и мечти.

Силата на нашия отбор, на нашия екип, на нашата школа е във всеки един от нас, в това, че личните амбиции се превръщат в общи цели, в това, че всеки със своята индивидуалност и значимост е част от многоликия образ, душевността и характера на „Па де Кре“ – един пъстър, усмихнат, работещ и успяващ отбор. 

 
Пътят до световните финали беше дълъг и труден, вложихме много труд, усилия и себеотдаване, срещнахме редица проблеми и изпитания, костваше ни много енергия, време и лишения от страна на всички ни – деца, педагози и родители. Дългото пътуване и изпитанията ни сплотиха, направиха ни по-устойчиви и по-устремени.

Всички заедно извървяхме този път и заедно стигнахме до тук – да бъдем сред най-добрите от най-добрите в света. Да бъдем вицесветовни шампиони!
Затова успехът ни прави толкова разплакано-щастливи.

От сърце ви благодаря, мили мои деца, скъпи колеги и уважаеми родители, благодаря за всяка усмивка и сълза, за всяка стъпка до тук.
Доказахме си за пореден път, че сме един отбор – една мечта.

Щастлива съм, горда съм с всички вас и ви обичам.

Кремена
Р. Р. Скоро ще ви представим запечатаните в снимки моменти от Световната купа и ще представим всички участници.
 
 
Вижте повече в медиите:
 
https://bit.ly/3IxcB8V

https://bit.ly/3ohWWkB